3 хвилини

Велика фіскалізація ФОП: менше місяця на підготовку

З 1 січня 2022 року ФОП на спрощеній системі оподаткування зобов'язані використовувати реєстратори розрахункових операцій. Про те, як швидко запровадити фіскалізацію та заробляти без порушення закону, читайте у статті.

Хто потрапляє під обов'язкову фіскалізацію

Закон України №265/95-ВР про обов'язкове використання РРО для ФОП 2-4 груп набирає чинності з січня 2022 року. 

 

Це означає, що всі ФОП 2-4 груп, які отримують від клієнтів безготівкову та готівкову оплату товарів/послуг, мають не просто виставляти чеки, а й передавати їх до податкової служби

Підпадають під дію закону заклади громадського харчування, магазини одягу, побутової техніки та текстилю, готелі, салони краси, СТО, туристичні агенції та інші представники сфери послуг та рітейлу, у тому числі й інтернет-торгівлі.

Хто не зобов'язаний фіскалізувати касові операції

Не всі ФОП на спрощеній системі оподаткування підпадають під вплив закону. А саме:

  • ФОП 1 групи без найманих працівників, які займаються роздрібним продажем чи наданням побутових послуг.
  • ФОП, які приймають безготівкову оплату через касу банку (фрілансери, консультанти та програмісти, наприклад).
  • ФОП, які співпрацюють з іншими ФОП чи юридичними особами та всі розрахункові операції проводять через банк.

Аби працювати відповідно до законодавства, проконсультуйтеся зі своїм юристом, адже штрафи за його порушення вже встановлено: 

  • 100% вартості товарів/робіт/послуг при першому порушенні,
  • 150% вартості товарів/робіт/послуг за кожне повторне порушення.

А тим, хто сподівається на відстрочку набуття чинності законом, варто поквапитися: проекти, які запропонували Верховній раді перенести обов'язкову фіскалізацію на наступний рік, ще навіть не пройшли перше читання.

Це означає, що платникам податків, які проводять розрахункові операції, потрібно пристосовуватися до поточного режиму, звикати до посилення податкового контролю та мати РРО. Давайте розглянемо всі доступні варіанти.   

Вибір реєстратора розрахункових операцій

На ринку існує кілька видів РРО, що повністю покривають встановлені законом норми фіскалізації: класичні та сучасні (програмні). Давайте разом розберемося в тонкощах використання кожного з них, аби ви могли обрати найкращий варіант для свого бізнесу.

Касові апарати

Це автономний пристрій реєстрації розрахункових операцій. Касові апарати мають власний дисплей та клавіатуру для введення, а щоб роздрукувати фіскальний чек, продавець має ввести код товару та спеціальну комбінацію цифр.

Використання касового апарату має свої особливості:

  • Обмежена кількість позицій
  • Ручне закриття/відкриття зміни
  • Велика похибка у даних через вплив людського фактору
  • Заміна кожні 7 років, щомісячна оплата обслуговування та досить висока вартість самого касового апарату

 

Практика показує, що касові апарати досі використовують для фіскалізації ті, хто звик працювати за певною схемою роками. А ринок, що швидко змінюється, диктує свої умови: вимогливі клієнти не хочуть чекати в черзі, а обмеження кількості позицій обмежують асортимент. Це дорого та неефективно, але це не єдиний варіант фіскалізації касових операцій.

Фіскальні реєстратори

Це пристрій для друку фіскальних чеків, який працює у зв'язці з комп'ютером або POS-терміналом. Фіскальні реєстратори виглядають як принтери та не мають монітору або кнопок. Для друку фіскального чека продавцю потрібно відсканувати код товару й оформити продаж у програмі обліку, що використовується.

Фіскальні реєстратори громіздкі та захаращують простори. І якщо використовувати пристрій, який все одно працює у зв'язці з системою обліку, чому б не обрати той, який займатиме менше місця? Про це детальніше поговоримо далі. 

Програмні реєстратори розрахункових операцій

пРРО — нове покоління реєстраторів, програма, яку можна встановити на будь-який телефон або комп'ютер для автоматичного надсилання даних до податкової.

При цьому програмні РРО часто пропонують кілька варіантів роботи: від інтеграції з онлайн-касою або системою обліку, що використовується, до обслуговування клієнтів за допомогою мобільного додатку або чат-бота. Завдяки цьому можна легко адаптувати фіскалізацію під поточні бізнес-процеси та знизити витрати на обслуговування парку касових апаратів.

пРРО для малого бізнесу 

Чим більше інструментів зібрано в одному рішенні, тим менше грошей ви витрачатимете на кожен з них. Тому найзручнішим варіантом для малого бізнесу буде інтеграція пРРО з вашою системою обліку: 

1. пРРО фіксує продажі, замовлення, повернення та інші касові операції, та автоматично передає дані до податкової.

2. Система обліку надає повну аналітику, автоматизацію процесів, обслуговування складу, клієнтської бази та інших напрямів діяльності компанії.

Використовуючи пРРО у зв'язці з системою обліку, ви одним пострілом вбиваєте двох зайців: ведете повноцінний облік, працюючи відповідно до поточного законодавства. Хоч як не крути, це економить і гроші, і час.

У RemOnline є можливість швидко та просто підключити пРРО Checkbox — просту та зручну програмну касу, при використанні якої вам не треба буде вести касову книгу, реєструвати торгові точки в ДПС, друкувати та зберігати Z-звіти. Просто інтегруйте свій обліковий запис RemOnline з Checkbox аби витрачати менше часу на фінансовий облік та заробляти, не порушуючи закон.

Дізнайтеся більше про можливості програмного РРО Checkbox і прості способи автоматизації фінансового обліку в RemOnline з нашого спільного вебінару з Андрієм Суховим, співзасновником Checkbox.





comments powered by Disqus