5 хвилин

Що таке детейлінг і для чого він потрібен?

Особливості та тренди розвитку послуги детейлінгу у 2022 році


Автомобілісти діляться на два типи. Перші можуть спокійно спостерігати, як діти поливають соком заднє сидіння та дряпають попкорном салон. Другі здувають пилинки з поверхонь і отримують мікроінфаркт кожен раз, коли двері зачинили сильніше, ніж потрібно. Детейлінг придумали для других — заморочених автолюбителів, які готові витрачати час і гроші на турботу про свою "ластівку".




1. Що ж таке детейлінг автомобіля в наш час?
2. Види детейлінгу
3. Чи вартий детейлінг вкладень?
4. Головні тренди детейлінгу в 2022 році

Що ж таке детейлінг автомобіля в наш час?

“Car detailing” — це комплекс послуг, спрямованих на очищення автомобіля та його частин. Детейлінг набагато точніше та складніше звичайної мийки: кузов і салон розбираються на складові частини вручну. Іншими словами, детейлінг інколи порівнюють зі спа-процедурами для авто через очищення важкодоступних місць і дрібних деталей, в яких накопичуються бруд і пил. 

У чому різниця між автомобільним детейлінгом та мийкою? Помити автомобіль може кожен, а ось послуга детейлінгу виконується досвідченими фахівцями з використанням правильних методів та спеціальних препаратів/очисних засобів, які не можуть пошкодити навіть делікатну оббивку і не залишають подряпин та пошкоджень на дорогому покритті. Після таких послуг ваш автомобіль виглядатиме і їздитиме, як новий — це і є головна перевага детейлінгу.

Не всі знають, як називається майстер детейлінгу. Людина, яка полірує, перефарбовує, чистить та надає інші послуги з обслуговування автомобіля у детейлінг-центрі згідно технологічних процесів називається детейлером.

Види детейлінгу

Отже, що роблять у детейлінг-центрі і за якими послугами варто їхати туди, а які можна отримати на звичайній мийці?

 

Детейлінг екстер'єру
Під час детейлінгу зовнішньої частини автомобіля майстер протирає кузов автомобіля спеціальними засобами вручну. В першу чергу детейлінг екстер'єру машини охоплює миття колісних дисків, дверних ручок та скла, відновлення та захисне полірування кузова, герметизація, нанесення воску, очищення двигуна, полірування фар, ремонт бампера та інші роботи, що стосуються кузова. Часто такі послуги використовуються для підтримки зовнішнього вигляду дорогих автомобілів, який має бути бездоганним.


Детейлінг салону автомобіля — це чищення його внутрішньої частини. Детейлінг салону включає чищення килимків, стелі, сидінь, багажника від пилу та бруду пилососом, щіткою або парою, очищення скла, оздоблення шкіри, парфумерію.


Повний детейлінг автомобіля
— це поєднання зовнішньої та внутрішньої чистки автомобіля, набір послуг яких може змінюватись. У більшості випадків пакет включає обробку воском, чистку шкіряних автокрісел, миття, видалення плям. За бажанням водіїв у детейлінг також включають додаткові послуги, такі як очищення двигуна, глибоке полірування, ремонт бампера, перефарбування обробки, відновлення фар, видалення плям, чищення шерсті домашніх тварин та багато іншого залежно від стану автомобіля.


Відновлення автомобіля
Деякі детейлінг-центри спеціалізуються на високоякісному відновленні "убитих" автомобілів після того, як трапилася аварія, наприклад. Якщо у детейлінг-студії все зроблять добре, після послуги автомобіль буде виглядати краще, ніж до поломки. Повне відновлення автомобіля може зайняти до декількох тижнів залежно від його стану — поки їх очистять, позбавлять дрібних подряпин і нанесуть захисне покриття, мине час.

Чи вартий детейлінг вкладень?

Бізнес-модель детейлінгу швидко набирає популярність. Щоб відповісти на запитання, скільки заробляє детейлінг студія, можна подивитися на вартість послуг — окупність такого бізнесу висока через великий середній чек.

Що входить у вартість детейлінгу автомобіля? Ціна може бути пов'язана з вибраним пакетом послуг, маркою, розміром або станом вашого автомобіля, якістю використовуваних матеріалів або досвідом та місцем розташування детейлінг-центру.

Щоб не втрачати позиції на ринку, що розвивається, рівняйтеся на кращих і звертайте увагу на світові тренди. Нижче ми представили головні напрямки розвитку ніші у 2022 році.

Головні тренди детейлінгу в 2022 році:

1. Клієнтоорієнтованість
Через високий середній чек послуги детейлінг-центрів вважаються преміальними. Клієнти цього сегменту цінують не тільки якість послуг, але й подачу — клієнтський сервіс.

Якщо ви вирішили зайнятися детейлінгом, робіть це красиво. Забезпечте ресепшн всім необхідним: кавою, свіжими журналами, приємною музикою та посмішкою менеджера. А коли клієнт просто хоче залишити машину, викличте таксі, підвезіть його до будинку або організуйте підмінний фонд (допоможе співпраця з каршерінгом). 

Приділяючи увагу гарній та якісній подачі ви показуєте, що вам можна довірити навіть автомобіль преміум сегменту. Якісний клієнтський сервіс — це тренд №1. І не тільки для детейлінгу. 


2. Відсутність кордонів
Другий тренд обумовлений тим, що бізнес шукає більше точок контакту зі своїми клієнтами. А так як деяким людям подобається спостерігати, як обслуговують їх машини, присутність клієнта при розборці автомобіля все частіше практикується детейлінг-центрами.

З міркувань безпеки це реалізується різними способами: окремі зали зі стендами, спеціальні навіси та прозоре скло в майстернях. Як показує практика, таке "залучення" клієнтів в процес сприятливо позначається на лояльності.


3. Гібридність
Середній чек підвищувати в детейлінгу можна нескінченно, пропонуючи клієнтам все більше можливостей для поліпшення авто. Та якщо ще кілька років тому детейлінг-центр був спеціалізованим місцем з обмеженим переліком послуг, то зараз спостерігається тенденція до його розширення в бік мультифункціональності.

Сучасні детейлінг-центри часто стають гібридами мийок, кузовних майстерень і СТО, чому клієнти тільки раді через можливість отримати більше послуг в одному місці. Детейлінгу можна заробити на шумоізоляції, обклеюванні плівкою, видаленні вм'ятин та інших додаткових послугах — тільки б навичок вистачало.


4. Діджиталізація 
Автомобільна промисловість в цілому переживає діджіталізацію та значне зростання впровадження технологій. Клієнти детейлінг-центрів по всьому світу з задоволенням перевіряють статуси замовлень онлайн, спостерігають за автомобілями через встановлені в майстернях веб-камери, оформлюють замовлення через додатки. Технології стали невід'ємною частиною робочого процесу навіть малих компаній, а тренд продовжує стрімко розвиватися.

Не ігноруйте його, навіть якщо поки не готові до використання складних технологічних систем. Забезпечте себе хоча б базою: автоматизованою системою обліку або додатком для відстеження основних бізнес-показників. RemOnline дає можливість не тільки вести облік клієнтів, замовлень, фінансів, товарів і матеріалів, але й автоматизувати рутинні дії співробітників. А для керівників компаній є додаток RemOnline Директор, який дозволяє відстежувати основні показники за день і швидко зв'язуватися зі співробітниками.



img_block_phone2_ua.png (140 KB)А головне, якісний детейлінг-центр можна виростити з мийки, СТО або автосервісу, якщо удосконалювати навички та розвиватися. Цього вам і бажаємо!


Оптимізуйте бізнес-процеси у своєму детейлінг-центрі. Реєструйтеся у RemOnline та отримуйте 7 днів безкоштовного доступу.

 

comments powered by Disqus