7 хвилин

Нормо-години в автосервісі

Єдиний варіант обліку чи пережитки минулого?

Для обліку часу в автосервісах прийнято використовувати нормо-години. Давайте разом розберемося, чи по праву цей спосіб вважається одним із найзручніших, або настав час власникам автосервісів задуматися про індивідуальну систему обліку виходячи з особливостей своєї компанії.

Що таке нормо-години

Нормо-година — це норма часу, яка потрібна на виконання певної послуги з ремонту автомобіля. Автовиробники встановлюють нормо-години для кожної моделі, аби стандартизувати сервіс та отримати сумований облік робочого часу. А власники автосервісів часто прив'язують до них цінник: вартість нормо-години в автосервісі може становити 500 грн, отже вартість конкретної послуги обчислюватиметься шляхом множення коефіцієнта (нормо-години) на вартість.

Наприклад, у вас є довідник, в якому написано, що така ось послуга для такого автомобіля займає 0,6 нормо-годин. Вартість нормо-години ви встановили 500 грн, отже ремонт триватиме до 40 хвилин і коштуватиме клієнту 300 грн. Для внутрішнього обліку нормо-година може бути корисною одиницею через свою передбачуваність.

Практично всі великі мережеві автосервіси та авторизовані сервісні центри використовують нормо-години, аби стандартизувати роботу, вести облік робочого часу співробітників та вирішити питання внутрішнього контролю. Але для малих, гаражних автосервісів та майстерень використання нормо-годин може обмежувати зростання та додавати проблем.  

Мінуси використання нормо-годин у автосервісі

Для авторизованих сервісних центрів

Нормо-години встановлюються виробником індивідуально для кожної марки автомобіля. Використання нормо-годин передбачає, що вам весь час потрібно буде гнатися за ринком автомобілів, що швидко змінюється, купуючи нові довідники нормо-годин, встановлювати програми для розрахунку та звіряти автонорми. Це складно, якщо у вас не авторизований сервісний центр, а широкопрофільний сервіс гаражного типу, який працює з різними марками автомобілів різного віку.

Не відповідає реальним умовам

Використання нормо-годин схоже на мем з інтернету "очікування — реальність", оскільки значення, заявлене виробником, не завжди можна порівняти з ситуацією в сервісному центрі. Умови інші: ключ не підійшов, гайка закисла, масло розтеклося, інструмент не новий. Заміна колодок для автомобіля з пробігом до 10 тис. може зайняти 30 хвилин, для автомобіля з пробігом за 200 тис. і за годину перевалити. Цього норми часу не враховують.

Забирає гнучкість

Якщо ви працюєте з офіційними нормами виробників і вирішили підняти вартість однієї послуги, потрібно буде або піднімати вартість нормо-години, або збільшити нормативний час цієї послуги, що незручно та веде до конфліктів з клієнтами, які можуть у будь-який момент перевірити стандартні норми для своєї моделі автомобіля.

Складні розрахунки

Для розрахунку зарплати теж не можна спиратися на голі нормо-години. Так ви не зможете враховувати ані досвід, ані складність завдання, та зрівняєте всіх співробітників під один гребінець. А розрахунки, що враховують нормо-години та індивідуальні коефіцієнти співробітників, займатимуть багато часу.

Тим більш, якщо зарплата майстрів зав'язана на нормо-годинах (наприклад, 50%), при підвищенні ціни нормо-години вона теж зросте. Вам буде складніше збільшувати прибуток за рахунок підвищення цін та доведеться шукати інші способи. Про це наступний пункт.

Обмежує зростання прибутковості

Підприємці, які будують ціни на основі нормо-годин, втрачають прибуток. Ціна — один із елементів маркетингу, який можна та потрібно тестувати. Рамки нормо-годин позбавляють гнучкості ціноутворення, і ви ризикуєте недоотримати прибуток. Клієнти платять не лише за конкретну послугу, але й за якість, гарантію, зручне для очікування місце врешті-решт.

Незрозумілий для клієнтів

Клієнти хочуть знати, за що вони платять гроші. По-перше, не фактична вартість послуг, а вартість нормо-години на сайті це занадто абстрактно. По-друге, люди хочуть платити за реальні послуги, а не час, адже ніхто не знає, як саме цей час буде використовуватися.

Але ці мінуси — не найсумніше в історії з нормо-годинами. Найсумніше те, що багато власників автосервісів хочуть використовувати нормо-години для обліку часу, ціни та розрахунку зарплати співробітників, тому що не знають, як інакше. Просто тому, що так заведено. Але є й інші варіанти, які не ставлять автосервіси у рамки, допомагають органічно зростати прибуткам та не забирають зайвого часу на розрахунки.



Оптимізуйте бізнес-процеси у своєму автосервісі. Реєструйтеся у RemOnline та отримуйте
7 днів безкоштовного доступу.

Автосервіс без нормо-годин: варіанти

Є методи управління внутрішніми процесами автосервісу без використання нормо-годин. Керівники, які використовують системи обліку, добре з ними знайомі. Давайте докладніше розберемо вирішення проблем нормо-годин за допомогою системи обліку на прикладі RemOnline.

Розрахунок вартості ремонту

До програми можна занести всі послуги автосервісу, вказавши вартість послуги за 1 годину. При оформленні замовлення можна розрахувати приблизну вартість, а після виконання коригувати кількість послуг згідно часу, який працівник за фактом проводив цю роботу.

event-stripe-cars.png (111 KB)

Також система обліку автоматизує розрахунок вартості ремонту авто: при оформленні замовлення просто додайте до нього потрібні послуги та товари, а кінцева вартість буде розрахована автоматично. Але головний плюс полягає в тому, що ви зможете тестувати ціни на послуги та вказувати вартість самостійно, незалежно від норм, які не завжди є актуальними.

Зарплата майстрів

Крім різних сценаріїв автоматичного нарахування зарплати, у програмі ви можете налаштувати для кожного майстра коефіцієнт залежно від рівня його кваліфікації. Наприклад, зарплата новачка розраховуватиметься за коефіцієнтом 0,5, а досвідченого фахівця — за стандартним коефіцієнтом 1.


payroll-coefficient-ru.png (45 KB)

При цьому, ви можете розділити послуги на категорії за складністю виконання та налаштувати розрахунок зарплати/бонусів таким чином, аби співробітник отримував відсоток за виконання робіт певної категорії. Завдяки цьому за діагностику майстри можуть отримувати менше, а за складні роботи, які потребують технічних навичок — більше.



reward-for-work-ru.png (296 KB)

Облік робочого часу

Тепер у RemOnline, попередньо налаштувавши графік роботи, кожному співробітнику можна додати правило розрахунку зарплати за робочі години або дні, вказавши при цьому відповідну ставку. Також ви можете переглядати кількість відпрацьованих годин у локації згідно з Графіком роботи.

plan-weekdays-ua.png (96 KB)

Все, що вам потрібно зробити – це додати послуги, розділити їх на категорії та налаштувати співробітникам зарплату за різні види робіт. Усі розрахунки система обліку проведе за вас автоматично. 


З усього перерахованого вище виходить, що нормо-години спрощують облік у великих мережевих або авторизованих автосервісах, але для майстерень та автосервісів гаражного типу цей варіант зовсім необов'язковий. Зіставлення плюсів та мінусів лише показує, що не завжди загальноприйняті кимось норми на всіх діють однаково. Забудьте про суворі рамки та тестуйте всі варіанти, аби знайти найкращий для свого бізнесу. Лише так полетить ;)

comments powered by Disqus