5 хвилин

Фінансовий облік. Частина 2: звіт про рух грошових коштів, його структура, аналіз і результати

Фінансовий облік ми почали розглядати детально у попередній статті, де в комплексі розповіли про три основних звіти для керівників бізнесу. Сьогодні ж ми окремо обговоримо звіт про рух грошових коштів: з чого він складається, на які показники в ньому дивитися та які управлінські рішення він допоможе прийняти. А ще ми покажемо, наскільки просто його можна складати й аналізувати, якщо вибрати правильне ПЗ.

Структура звіту про рух грошових коштів

Якщо коротко, то класичний зміст звіту про рух грошових коштів такий: статті РГК, підсумкові суми надходжень і витрат компанії, а на початку і в кінці – сальдо (або залишок).

Основоположним елементом є статті руху грошових коштів, які насамперед поділяються на прибуткові (за що в вашу компанію надходять гроші) і витратні (на що ваша компанія витрачає гроші). А далі що якісніше вони деталізовані, то простіше буде вам буде аналізувати звіт і приймати управлінські рішення на його підставі

Для правильного обліку всі господарські операції мають вноситися з обов'язковим зазначенням відповідної статті. І правильно внести цю інформацію – це вже пів справи. Тому радимо дотримуватися цих принципів при виділенні статей РГК:

  1. Вибудовуйте ієрархію, рухаючись від великого до дрібного. Виділяйте спочатку загальні статті з великими сумами доходів і витрат, а потім деталізуйте їх.
  2. Уникайте дублів і називайте статті так, щоб співробітники точно розуміли, які фінансові операції потрібно по ним проводити. Не можна, наприклад, використовувати підстаттю "Повернення товару" і у статті "Повернення грошових коштів клієнту" (що є витратою), і в статті "Повернення грошей від постачальника" (що є доходом).
  3. Намагайтеся уникати статтю "Інші". Так, вона має бути присутня як підстатті в великих категоріях, адже можуть з'явитися незаплановані витрати. Та кожен раз, коли ви її використовуєте, то робите фінансовий облік все менш інформативним, а спрогнозувати майбутні витрати буде набагато складніше.
  4. Визначте, як часто ви будете переглядати класифікацію статей: раз на квартал, півроку або рік. За такий період у компанії можуть з'явиться нові джерела доходу або систематичні витрати.
  5. Розділяйте статті за видами бізнесу (товари, послуги, локації) для більш детального обліку. Аналіз такої структури допоможе вам визначити найбільш прибутковий або витратний напрям вашої діяльності.

Доходи і витрати надаються у вигляді сум грошових коштів, які проходили по виділеним статтям за період часу, що аналізується.

Сальдо початкове – залишок грошових коштів на початок періоду, що аналізується.

Сальдо кінцеве – це різниця між доходами і витратами компанії з урахуванням початкового сальдо, тобто розрахунковий залишок на кінець звітного періоду.

Аналіз звіту про рух грошових коштів

Скласти звіт про РГК – це лише перший етап, далі необхідно його правильно проаналізувати. Тому давайте визначимо, на яку інформацію в звіті потрібно дивитися.

Перше, що потрібно розглянути – залишок на кінець звітного періоду: доходи компанії перевищують витрати чи навпаки? І якщо у вас навпаки, то це перший дзвоник, що потрібно розібратися у структурі доходів. Для цього вам потрібно уважно дослідити:

  • який залишок грошових коштів є на початок аналізованого періоду;
  • за якими статтями і чим зумовлені найбільші доходи і витрати компанії (питома вага);
  • які платежі, на які суми і як часто проводилися під статтями "Інші";
  • на скільки суми за статтями доходів і витрат за цей період відрізняються від сум за попередні звітні періоди і чому.

І якщо ви вірно вказали статті РГК, склали точний звіт і проаналізували його результати, то без проблем зможете прийняти правильні управлінські рішення.

Які управлінські рішення допомагає прийняти звіт про рух грошових коштів?

Складання звіту про РГК заради одного лише аналізу - марна трата часу. Він повинен привести вас до вигоди у вигляді:

  • оптимізації бюджету компанії - проаналізувавши структуру грошових потоків, ви швидко зрозумієте, який вид діяльності генерує найбільший виторг, які витрати можна оптимізувати, а від яких при необхідності можна позбутися;
  • прогнозу на наступний період - оцінивши залишок і грошові суми за статтями і порівнявши їх з попередніми періодами, ви зможете відразу закласти в бюджет потрібну суму на витрати і спрогнозувати доходи компаній на наступний звітний період;
  • перегляду підходу до ціноутворення або тривалості відстрочки платежів.

Це дозволить вам уникнути або хоча б звести до мінімуму ситуації, коли в компанії не залишається грошей для ведення діяльності, вам нема чим виплатити зарплату співробітникам, розрахуватися з постачальниками і т.д.

А тепер, як і обіцяли, покажемо вам, наскільки простим, зручним і зрозумілим може бути звіт про РГК.

Звіт "Рух грошових коштів" у RemOnline

Аналіз руху грошових коштів може здатися складним і незрозумілим, якщо джерелом даних служить бухгалтерська форма, яка являє собою універсальну таблицю для всіх типів бізнесу, від мікро до величезних корпорацій. Статті та розділи в ній настільки загальні, що залишають мало можливостей для аналізу і своєчасного реагування. Крім того, для складання таких форм потрібно користуватися журнально-ордерною системою бухгалтерського обліку та сторонніми бухгалтерськими програмами.

Бухгалтерська форма швидше служить контролюючим органам, ніж підходить для внутрішнього використання. Це змушує багатьох підприємців вести ще один вид обліку – управлінський, в якому вони складають звіт так, як їм необхідно.

Тому ми постаралися, щоб у RemOnline цей звіт був простим і зрозумілим для керівників бізнесу. І ось тільки кілька причин, за якими ми вважаємо, що нам це вдалося.

По-перше, ви легко можете скласти свою структуру статей РГК, додаючи потрібні статті надходжень і витрат коштів, а також можете вибудувати ієрархію, використовуючи нумерацію або префікси (як вам зручніше).

Как добавить статью ДДС в RemOnline


По-друге, в RemOnline ви можете сформувати звіт "Рух грошових коштів" за будь-який період всього в кілька кліків.


Как составить отчет о движении денежных средств в RemOnline


По-третє, вся інформація в звіті представлена в зручному вигляді і зрозуміла навіть на інтуїтивному рівні:

  • всі грошові суми за дохідними статтями зеленого кольору, а за видатковими – червоного;
  • можна впорядкувати звіт за статтями, доходів або витрат – як вам зручніше;
  • ви можете розкрити зміст кожної статті і подивитися, які операції вплинули на підсумковий рядок, не виходячи зі звіту;
  • за необхідності звіт можна роздрукувати і експортувати в Excel.


Возможности отчета о движении денежных средств в RemOnline

RemOnline автоматизує і значно спрощує облік руху грошових коштів компанії. Все, що вам потрібно зробити - це виділити дохідні / витратні статті і вказувати їх при внесенні або вилученні грошей з каси (причому вибір статті - обов'язкова дія при проведенні оплат, а деякі системні статті вибираються автоматично). А далі вам залишається лише вибрати два фільтри і натиснути одну кнопку.

Дізнатися більше про можливості RemOnline ви можете тут, а щоб не пропускати нові статті, підписуйтесь на оновлення Академії RemOnline. Наступного разу розповімо докладно про баланси ;)

comments powered by Disqus