5 хвилин

Танець на граблях: 10 помилок при створенні бізнесу

Будь-який підприємець має вміти вчитися на своїх помилках. Їх варто сприймати як можливість стати кращим і створити більш успішну бізнес-модель. Але це зовсім не означає, що потрібно ігнорувати чужий досвід. Навіщо наступати на граблі, які можна обійти? Особливо з огляду на те, що на старті вони у всіх однакові. Ось типові прорахунки підприємців, яких ви легко зможете уникнути.

Відсутність цілей та стратегії

Для початку подумайте, навіщо вам свій бізнес. Якщо ви просто хочете працювати 3 години на день і отримувати надприбутки, то він може дуже швидко вас розчарувати. Навіть вдалий проєкт не приносить багато грошей відразу. Період розкрутки може зайняти від кількох місяців до декількох років. А про зусилля, які доведеться щодня вкладати в розвиток своєї компанії, ми взагалі мовчимо. Тому важливо прописати, яких цілей, коли та якими методами ви бажаєте досягти. Всі цифри й очікування мусять бути обґрунтованими та реалістичними. Так у вас буде більше шансів зберегти мотивацію в довгостроковому періоді. Крім того, бажано підготувати "подушку безпеки" на випадок непередбачених ситуацій.

Відсутність цілей та стратегії

Не думати про продажі заздалегідь

Навіть якщо ви збираєтеся продавати товари та послуги відмінної якості, це зовсім не означає, що вони будуть нарозхват. Спочатку потрібно дізнатися, чи цікава взагалі ваша пропозиція покупцям. Для цього можна проаналізувати частоту і види запитів, а також тенденції в Google Trends, щоб оцінити попит і напрямок його динаміки (падіння чи зростання). Також корисно подивитися кількість пропозицій від різних компаній на дошках оголошень і сайтах-агрегаторах. Можливо, в цій ніші і так вже забагато гравців.

Потім варто провести аналіз конкурентів, щоб зрозуміти, скільки компаній зі схожою спеціалізацією знаходиться поблизу. Зверніть увагу на їхній сервіс, ціни та асортимент. Можливо, ви обіграєте їх за допомогою більш широкого переліку послуг або високого рівня обслуговування. Загалом, вирішіть, наскільки перспективна ваша бізнес-ідея та що потрібно для того, аби вона точно спрацювала.

Невдалий вибір місця

Враховувати при виборі приміщення тільки вартість оренди – типова помилка початку бізнесу. Від сервісного центру в підвалі житлового будинку без вивіски, до якого неможливо нормально під'їхати на машині буде мало користі. Тому подбайте про паркування, фасад і зручність транспортної розв'язки. Крім того, потрібно, щоб місце генерував цільовий трафік. Так, майстерню, наприклад, логічно відкрити біля радіоринку, ТРЦ або БЦ.

Запуск без бізнес-плану

Прикинути витрати на око й вирішити, що начебто все має вдатися – не найкраща ідея. Набагато надійніше скласти докладний бізнес-план з аналізом ринку, маркетинговою стратегією, характеристиками продукту та помісячним підрахунком доходів і витрат. Крім того, варто закласти в нього всі можливі ризики.

Зворотною стороною тотального планування може стати невміння або небажання коригувати тактику при зміні обставин (падіння попиту, зростання курсу валют і т.д.). Плануйте, але не забувайте проявляти гнучкість і пробувати щось нове, коли це потрібно.

Запуск без бізнес-плану

Не вести облік

Деякі підприємці думають, що в маленьких компаніях можна не вести товарний облік. Це ще одна помилка в бізнесі серед новачків. Без обліку не вийде контролювати залишки, продажі, поставки, роботу співробітників і грошові потоки. Крім того, ви не зможете оптимізувати витрати, впровадити планування та прогнозувати попит. У такій ситуації неможливо розвивати бізнес і вийти на новий рівень доходу. Тому обов'язково ведіть товарний облік хоч в якомусь вигляді (найкраще, звичайно, в CRM).

Працювати без договорів

Навіщо розводити зайву бюрократію, якщо можна домовитися про все на словах? А потім постачальники різко підвищують ціни, невчасно відвантажують партії та відмовляються повертати гроші за браковані товари. Щоб захистити свої інтереси, не забувайте підписувати договори.

Економити на всьому

На перших етапах засновник зазвичай фінансує існування компанії з особистих коштів. Тому виникає спокуса заощадити: купити дешеві запчастини, не витрачатися на послуги юриста та бухгалтера, найняти новачків, відмовитися від інвестицій в маркетинг і т.д. Це одна з фатальних бізнес-помилок початківців і вона може зіграти з вами дуже злий жарт. Неякісні товари, некваліфіковані співробітники, відсутність просування, а також плутанина в фінансах і документах здатні моментально зіпсувати ваш імідж і спричинити багато проблем (наприклад, привернути підвищену увагу податкової та стати причиною штрафів).

Ігнорувати зворотний зв'язок

Тому що немає часу читати відгуки і у вас є більш важливі справи. Це неправильний підхід. Зворотний зв'язок може вказати на недоліки в процесах, про які ви навіть не здогадувалися: від швидкості доставки до незручного кошика замовлень і помилок на сайті при заповненні форм. У RemOnline можна відправляти клієнтам автоматичні оповіщення з проханням залишити відгуки, а потім генерувати щодо них спеціальний звіт.

Робити все самому і не думати про тайм-менеджмент

Якщо ви не будете планувати свій день та делегувати задачі, то дуже швидко перевтомитеся та потонете в рутині. Не робіть такої помилки при організації бізнесу. Довіряйте своїй команді, діліться обов'язками і хоч іноді відпочивайте.

Робити все самому і не думати про тайм-менеджмент

Не аналізувати ключові показники

Досвідчені підприємці не забувають стежити за метриками, звітами та аналітикою. Так вони розуміють, що приносить прибуток, а що – ні і вибирають правильну стратегію розвитку.

Будьте готові до того, що вам доведеться багато працювати та іноді вкладати в компанію весь прибуток. Не чекайте швидких результатів і не шукайте легких шляхів. Також дуже важливо, щоб ви дійсно любили свою справу. Це дасть вам мотивацію, допоможе "запалити команду" і збільшить шанси на успіх. Жодні складнощі не зупинять того, хто втілює свою мрію. Особливо якщо врахувати всі помилки в бізнесі, про які ми сьогодні розповіли.

comments powered by Disqus