5 хвилин

Вам не місце у сервісному бізнесі

У будь-якій професії трапляються безвихідні моменти: томишся, кидаєшся з боку в бік з незрозумілим відчуттям, що "щось не так", і не знаєш, куди рухатися далі. Іноді, аби повернутися до лад, потрібно просто взяти відпустку. Але якщо таке відчуття затягнулося, швидше за все треба подумати про зміну роду діяльності.

Ми визначили 5 ознак того, що вам час або змінити погляди на життя, або попрощатися з професією сервісного інженера.

1. Ви перестали приділяти належну увагу деталям

І мова не про ремонтні деталі. Скрупульозність і здоровий перфекціонізм — риси, без яких сервісний інженер не зможе працювати ефективно.

Якщо ви відчуваєте, що стали виконувати ремонти для галочки, не приділяєте належну увагу якості роботи та втрачаєте захопленість процесом — це перший тривожний дзвіночок. Тут АЦП спалив, тут гвинтик недокручений, там міхур на склі ... Вираз: "чим менше деталі, тим більше уваги" має стати негласним правилом працівників сервісу. А коли воно плавно переростає в "і так зійде", йдіть у відпустку або перегляньте своє ставлення до роботи.

Іноді навіть частка "пофігізму" у сервісному бізнесі коштує занадто дорого. Це втрачена довіра начальства, низька задоволеність клієнтів і знижена самооцінка від нездатності якісно виконувати завдання. Воно того не варте.

2. Ви закриті до нових знань

Електронниками не народжуються, а стають. А хорошими так й тим більше. Окей, ви навчилися тримати в руках паяльник і вільно користуєтеся мультиметром. А далі що?

Технології безперервно розвиваються. Ринок техніки та електроніки наповнюється новими девайсами нехай і не зі швидкістю світла, але теж дуже швидко. Ви не зможете йти в ногу з часом і ремонтувати їх, якщо не будете цікавитися новинками та відстежувати актуальну інформацію.

Якщо ви відчуваєте, що не готові, не хочете та не плануєте відкриватися перед чимось новим — це тривожний дзвіночок номер два. Або ви витісните цю установку з голови, або вона вас з сервісного бізнесу. Хоча застрягти на одному місці страшно для фахівця в будь-якій сфері діяльності. Немає нічого сумніше розумника, який роками сидить на тому ж стільці з виглядом людини, котра дізналася ВСЕ.

Гарному сервісному інженеру важливо стежити за новинками та вчитися новим фішкам, освоювати актуальні інструменти та розширювати коло ремонтованих приладів. А можливостей для розвитку маса: курси з підвищення кваліфікації, семінари, тренінги та відео на Ютубі. Можна зазирнути до конкурентів, прошерстити форуми та не соромитися просити допомоги у колег.




Гарний сервісний інженер не обмежується тим, що вже дізнався колись. Він відкритий до нової інформації та знаходиться в постійному пошуку нових джерел знань і досвіду

3. Ви не розвиваєтеся професійно

Якщо вам складно йти до своєї мети, треба лягти в її напрямку. Але не тоді, коли ваша мета — стати професіоналом своєї справи.

Багато електронників починають свій кар'єрний шлях з хобі. Тут полагодив, тут підкрутив, там знайомому допоміг телефон привести до тями. І ніби як знання є, але вони такі загальні та вузькопрофільні, що складно їх систематизувати... Куди легше з року в рік виконувати простенькі ремонти. Але якщо ви хочете стати професіоналом, то цього недостатньо.

Секрет в тому, аби прагнути отримати професійний досвід: братися за складні ремонти, шукати нові шляхи вирішення знайомих проблем і цікаві завдання. І якщо вам не цікавий розвиток в професії, може це знак, що ви обрали її неправильно?



Лайфхак від Прокачай:


Аби точніше визначити напрям для професійного зростання та не розпорошувати увагу на незрозуміло що, ви можете скласти для себе особисту карту розвитку. У цьому може допомогти статистика відремонтованих пристроїв.

Ведіть статистику як успішно закритих замовлень, так і ремонтів, за які страшно братися. Детальна інформація про те, скільки пристроїв ви відремонтували, скільки не вийшло, скільки часу зайняло та причина невиконаних замовлень допоможе визначити слабкі місця. Що конкретно завадило: відсутність потрібних інструментів, деталей або ваших знань?

Наприклад, RemOnline допоможе не тільки збирати замовлення до єдиної бази, а й аналізувати за ними всю інформацію. Кількість успішно та неуспішно закритих замовлень, коментарі співробітників та історія замовлень кожного клієнта. Також до бази можна збирати заявки потенційних клієнтів, аби визначити попит на послуги та виявити запити, які сервісний інженер покрити не може.



event-ribbon-ua.webp (42 KB)

Облік замовлень допоможе електронникам, яких дійсно цікавить професійне зростання. Якщо ж ви пливете за течією та не готові витрачати ресурси на поглиблення навичок, подумайте, чи туди ви йдете. До речі, про ресурси…

4. Ви думаєте тільки про заробіток

Справа в тому, що будь-яка професія, де людина руками та мозком працює на благо інших — це не те місце, де потрібно шукати миттєвих великих грошей. Справа не в амбіціях, а у стимулах, які рухають вами на кар'єрному шляху: бажання розбагатіти чи стати фахівцем у своїй галузі?

Прекрасно, якщо у вас вийде поєднати їх і прагнути до двох цілей одночасно. Але не дуже добре, якщо ви будете думати тільки про гроші та про те, як витрусити з боса/клієнтів побільше. Сервісний інженер — не та професія, де ви заробите, не вкладаючи моральних цінностей. Ви протримаєтеся у сервісному бізнесі тільки якщо маєте внутрішній запал і захопленість власною справою, а не сумою на рахунку.

Ми впевнені, що слова Керуака "мені цікаві лише безумці ... які горять, горять, горять" були написані про сервісних інженерів :) Горіти своєю справою, заряджати цим вогнем співробітників, підлеглих або клієнтів — це те, без чого ви не витримаєте в професії більше пари років. І якщо ви відчуваєте, що запалити такий вогонь всередині можуть тільки гроші, у нас для вас погані новини. Може треба йти в брокери?

    5. Ви не готові інвестувати

    Не важливо, чи працюєте ви на когось, або виросли до власного бізнесу — готовність інвестувати час і гроші визначає ваше майбутнє в ремонтній справі.

    Якісні деталі та інструменти — те, на що ви будете витрачати постійно. Якщо ви не готові до інвестицій та думаєте, що зможете лагодити плати старим батькивським паяльником, справа далеко не зайде. З таким ставленням ви можете бути ремонтним інженером своєї кухні, але не приймати замовлення реальних клієнтів.

    Давайте чесно, сервісний бізнес — це постійні інвестиції. І якщо ви з сервісного інженера переростете в підприємця, вони не закінчаться. На ряду з інструментами та запчастинами з'являться ще й витрати на маркетинг, добротну CRM систему та якісний клієнтський сервіс. А якщо ви роками ведете облік клієнтів в Excel, а сайт компанії в 2006 збирав ваш друг Сергій, краще подумайте: воно вам треба? Можливо в іншій справі у вас з'явиться більше бажання віддавати, а отже, й отримувати ви будете більше.


    Насправді, коли людина вигорає, змінити професію — це найкраще, що можна зробити. Ми відходимо від часу, коли люди роками просиджували на ненависних посадах в надії зберегти такий-сякий заробіток. Інформація знаходиться у відкритому доступі, інтернет рясніє навчальними лекціями та курсами, а освоїти нове заняття не так складно, як двадцять років тому. Головне не пропустити дзвінок про те, що пора щось в житті міняти. Сподіваємося, що наша стаття стане дзвіночком для тих, кому пора зайнятися чимось іншим. А тих, хто знайшов себе в сервісному бізнесі, надихне на професійне зростання ще більше.

    Не забудьте підписатися на оновлення блогу, аби не пропустити нових статей. Ми намагаємося та пишемо корисні матеріали на благо керівників маленьких і великих компаній (і тих, хто хоче ними стати).

    comments powered by Disqus