5 хвилин

5 помилок при пошуку приміщення в оренду

Оренда приміщення під бізнес — одна з найбільших статей витрат. Але іноді підприємці роблять помилки, які в кілька разів можуть збільшити і без того великий чек за оренду комерційної нерухомості. Читайте статтю, щоб їх уникнути.

1. Неуважність до деталей

Поширена помилка, яку часто роблять навіть досвідчені підприємці з бажанням орендувати офіс або приміщення під магазин — поверхневе вивчення умов договору на оренду приміщення.

Всі давно засвоїли, що підписувати документи без читання не можна, а ось приділяти увагу деталям навчилися далеко не всі. І дарма. Найгірше, що ви можете зробити під час підписання договору на оренду комерційної нерухомості — пробігтися по основних питаннях, проігнорувавши додаткову інформацію.

Тому беріть до уваги:

 

Не тільки розмір орендної плати, а й порядок її зміни
У договорі оренди має бути прописано, хто та як ухвалює рішення про підвищення орендної плати: орендодавець самостійно або за згодою орендаря.

Не тільки дані орендованого приміщення, а й технічний план
Окрім адреси та площі орендованого приміщення, до договору має додаватися його технічний план. Це визначає, яку частину майна ви берете в оренду (приміщення цілком або його частину) та уникнути можливих проблем з розділом приміщення.

Не тільки терміни оренди, а й умови продовження
Цей пункт особливо важливий, тому що визначає вашу долю в орендованому приміщенні після закінчення терміну договору оренди. Якщо випустити з уваги умови продовження, може виявитися, що вам доведеться просто виїхати. 

Не тільки розмір приміщення, але й правила його експлуатації
Орендодавець визначає правила використання приміщення. Якщо ви відкриєте столярну майстерню та з'ясується, що орендодавець в договорі прописав здачу приміщення під офіс, проблем не уникнути.

Не тільки відповідальність сторін за порушення договору, а й відповідальність за покриття витрат на обслуговування приміщення
У договорі прописується, хто сплачує комунальні послуги, планові та позапланові ремонтні роботи.

Аби уникнути неприємних ситуацій та збитків, уважно вивчайте деталі або додавайте потрібні пункти в договір перед підписанням. Краще, звичайно, розібрати договір по пунктах разом з експертом — ріелтором.

З цього пункту плавно випливає наступний... 


2. Відмова від допомоги експерта
 

Небажання платити зайву комісію ріелтору часто призводить до конфліктів, розбіжностей в міркуваннях та інших проблем між орендарем та орендодавцем. Це відбувається з двох причин:

1. У власника є своє бачення та договір, який він складає з урахуванням своїх інтересів.

2. Орендар не є компетентним у питаннях найму та може випустити з уваги важливі нюанси.  


Ріелтор знає ринок, володіє навичками пошуку нерухомості під конкретні вимоги та бере на себе переговори з орендодавцем. До того ж, часто комісія ріелтора відбивається у вигляді вигідних умов і вартості найму. До речі, про вартість... 
  

3. Акцент на вартість

Часто вартість оренди може стати одним з головних чинників при виборі приміщення.

І хоч зняти в оренду приміщення, яке відповідає бюджету, дуже важливо, небезпечно засновувати своє рішення тільки на ціні. Щоб воно принесло користь вашому бізнесу, також слід враховувати наступні фактори:

Місцезнаходження
На периферії або в центрі, біля метро або у дворі, в бізнес-центрі або на цокольному поверсі багатоповерхівки — при виборі місця розташування відштовхуйтесь від клієнтів і типу бізнесу.

Інфраструктура
Скромне приміщення поруч з транспортними розв'язками та зручною інфраструктурою притягне більше клієнтів, ніж навіть найвишуканіший простір, до якого складно дістатися. 

Конкуренти
Можете ділити потік клієнтів на 2, якщо в радіусі 500 м від вашої точки розташовується конкурент.

Універсальність
Не завжди нежитлова нерухомість підходить під певний тип бізнесу. Краще обирати універсальне приміщення без ремонту, ніж готове з ремонтом, який вам не підходить — переробка обійдеться дорожче. Тим більше в разі, якщо ви плануєте зростання та розвиток, універсальність приміщення зіграє на руку.


Подальшого розвитку стосується наступний пункт. 

4. Відсутність стратегічного мислення 

При укладанні договору про оренду приміщення важливо враховувати не тільки сьогодення, а й майбутнє фінансове становище свого бізнесу — як зростання, так і спад. Наприклад:

   +  На випадок стрімкого зростання роздивіться можливість орендувати додаткову площу (в разі суборенди), продовжити договір оренди або навіть викупити приміщення.

   -  Якщо ваші фінансові прогнози хиткі, передбачте можливість переговорів про суборенду або дострокове розірвання договору, яке дозволить залишити простір до закінчення терміну оренди.

А ось деякі навпаки не задумуються про майбутнє та відкладають пошук приміщення на останній момент. Про них останній пункт цього списку. 

5. Відкладання пошуку на потім 

Вважати, що можна знайти ідеальне приміщення для бізнесу в момент, коли в ньому виникне потреба — дорога помилка.

Пошук відповідного варіанту може зайняти і до 6 місяців! Якщо плануєте переїхати, сміливо можете починати пошук за 2-3 місяці до закінчення терміну оренди поточного приміщення, інакше ви ризикуєте залишитися в ньому за більш високу плату або переїхати в приміщення, яке не відповідає вимогам.

Запас часу дасть можливість ознайомитися з ринком, вивчити доступні можливості, отримати вигідні умови на переговорах або зробити ремонт, врешті-решт.

Висновки

Уважність до деталей договору, співпраця з ріелтором, стратегічне планування та завчасний початок пошуку допоможуть орендувати приміщення під бізнес за вигідними умовами. Цього вам і бажаємо!

comments powered by Disqus